Resurse educaționale
Neuroimunologia este un domeniu aflat în plină dezvoltare. De aceea, a ține mereu pasul cu ultimele noutăți se poate dovedi dificil. Astfel, vă punem la dispoziție o secțiune de recomandări, în care am selectat cărți, articole, prezentări și podcast-uri fundamentale în domeniu.
O lectură fundamentală este cartea Autoimmune Encephalitis and Related Disorders of the Nervous System, scrisă de către fondatorii domeniului encefalitelor autoimune, Josep Dalmau și Francesc Graus. Publicată în 2022, această carte va rămâne probabil de referință în studiul encefalitei autoimune în viitor. Pentru noutăți la zi, recomandăm secțiunea Paraneoplastic and autoimmune encephalitis din UpToDate, în care îl regăsim din nou ca autor principal pe Josep Dalmau.
În ce privește articolele publicate în revistele științifice, recomandăm prima conceptualizare a encefalitei autoimune cu anticorpi anti-receptor NMDA, realizată în 2007 de către Josep Dalmau. În decursul anilor (2008, 2011, 2018, 2019), acesta a revenit cu perspective tot mai articulate și mai clare în încercarea de a defini conceptul de encefalită autoimună. În această conferință din 2019, Prof. Dalmau trece în revistă punctele-cheie ale cercetărilor sale de referință în domeniul encefalitei autoimune.
În 2016, în Lancet Neurology apare un articol de referință în care o echipă de experți internaționali, condusă de Francesc Graus, propune un set de criterii diagnostice pentru encefalita autoimună și afecțiunile înrudite. Recomandăm, de asemenea, lucrarea coordonată de Sarosh Irani în 2021, în care sunt reluate atât aspectele clinice, cât și managementul terapeutic în encefalita autoimună. Aici găsiți un podcast în care Prof. Irani discută punctele-cheie ale acestei lucrări.
În ultimii ani, accentul a căzut pe manifestările psihiatrice ale encefalitelor autoimune, având în vedere că o mare parte dintre pacienți ajung inițial în atenția psihiatrilor. În încercarea de a-i sprijini pe aceștia în a identifica precoce cazurile de encefalită autoimună, Herken & Prüss descriu într-un articol din 2017 semne de alarmă care ridică suspiciunea unei cauze autoimune la pacienții psihiatrici. În 2020, Thomas Pollak reunește un grup de experți internaționali care propun în Lancet Psychiatry stabilirea unei noi entități numite psihoză autoimună, pentru care oferă criterii de diagnostic asemănătoare cu cele propuse de Graus în 2016. Cu toate acestea, un studiu coordonat de Prof. Dalmau sugerează că psihoza autoimună este un concept care nu își dovedește utilitatea clinică. Mai multe pe marginea acestei dezbateri găsiți în acest articol și în interviul cu Prof. Dalmau, în prima parte a acestui podcast.
The Romanian Association for Autoimmune Encephalitis Webinar Series
Ne propunem să găzduim webinarii trimestriale în care să invităm clinicieni și cercetători de vârf în domeniul encefalitelor autoimune la nivel mondial. Am denumit această serie de evenimente The Romanian Association for Autoimmune Encephalitis Webinar Series, pentru care am obținut sprijinul celor mai importante organizații mondiale dedicate encefalitei autoimune. Mai jos regăsiți posterele principalelor evenimente găzduite până în acest moment.
Informațiile furnizate de Asociația Română pentru Encefalită Autoimună (AREA) pe acest website sunt doar de natură generală. Informațiile nu pot fi utilizate ca substitut pentru obținerea de sfaturi medicale personalizate. Informațiile de pe acest website pot fi modificate fără notificare. Deși se depun toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte, complete și actualizate, acest lucru nu poate fi garantat.